Classic Beef Carpaccio Recipe in Macedonian
Posted on March 22, 2025
Classic Beef Carpaccio Recipe in Macedonian
Класичен рецепт за карпачо од говедско месо
Состојки:
- Говедски филе – 200 г
- Маслиново масло (Extra Virgin) – 2 лажици
- Лимонов сок – 1 лажица
- Пармезан – 30 г
- Капари – 1 лажичка (по желба)
- Рукoла – мала рака
- Сол, свежо мелен црн бибер – по вкус
Подготовка:
Доколку имате готово исецкано говетско филе може да ги прескокнете чекорите 1 и 2:
- Подготовка на месото: Завиткајте го говедското филе во пластична фолија и ставете го во замрзнувач 30-40 минути за полесно сечење.
-
Сечење: Извадете го месото и со остар нож исечете тенки парчиња. Можете да ги истенчите уште повеќе со лесно чукање меѓу две фолии.
- Редење: Наредете ги парчињата на чинија во еден слој.
- Зачинување: Прелијте со маслиново масло и лимонов сок, посолете и побиберете.
- Декорација: Додадете рендан пармезан, капари и свежа рукола.
- Сервирање: Послужете веднаш додека месото е свежо и сочно.
Овој рецепт може да се направи и со лосос, туна, гребенски школки или дури и со цвекло за вегетаријанска верзија.
Previous article