Classic Beef Carpaccio Recipe in Macedonian

by Vladimir Joshevski


Posted on March 22, 2025



Classic Beef Carpaccio Recipe in Macedonian

Класичен рецепт за карпачо од говедско месо

Состојки:

  • Говедски филе – 200 г
  • Маслиново масло (Extra Virgin) – 2 лажици
  • Лимонов сок – 1 лажица
  • Пармезан – 30 г
  • Капари – 1 лажичка (по желба)
  • Рукoла – мала рака
  • Сол, свежо мелен црн бибер – по вкус

Подготовка:

Доколку имате готово исецкано говетско филе може да ги прескокнете чекорите 1 и 2:

  1. Подготовка на месото: Завиткајте го говедското филе во пластична фолија и ставете го во замрзнувач 30-40 минути за полесно сечење.
  2. Сечење: Извадете го месото и со остар нож исечете тенки парчиња. Можете да ги истенчите уште повеќе со лесно чукање меѓу две фолии.

  3. Редење: Наредете ги парчињата на чинија во еден слој.
  4. Зачинување: Прелијте со маслиново масло и лимонов сок, посолете и побиберете.
  5. Декорација: Додадете рендан пармезан, капари и свежа рукола.
  6. Сервирање: Послужете веднаш додека месото е свежо и сочно.

Овој рецепт може да се направи и со лосос, туна, гребенски школки или дури и со цвекло за вегетаријанска верзија.



Cooking